Bostadsrättsföreningen Spinnsidan 3

Östberga - Då och nu

Flygbild över Östberga
Flygbild över Östberga

Befolkning i Östberga

Östberga har idag cirka 5 800 invånare och antalet invånare förväntas öka de närmsta 10 åren till drygt 9 000. Befolkningen i Östberga är yngre än genomsnittet i Stockholm. Medelinkomst, utbildningsnivå och valdeltagande är lägre än i Stockholm som helhet.

Här hittar du mer fakta om Östberga: Områdesfakta Östberga

Boplats Östberga – Då och nu

Stadsdelen har fått namn efter bebyggelsen Östberga (Østberhom) som nämndes redan 1397. Namnen Västberga och Östberga har enligt boken ”Stockholms gatunamn” sannolikt motiverats av bebyggelsernas läge i förhållande till det höga terrängparti som söderifrån skjuter fram mot Årstafältet.

Den gamla boplatsen låg i närheten av där Östbergavägen idag möter Huddingevägen. Vid Östbergavägen/Östbergabackarna låg fram till 1960 Ersta Gård och det har också påträffats flera stora gravfält från tiden fram till 1000-talet vid platsen. Dessa gravfält undersöktes och togs bort i samband med byggnationen av Årsta partihallar.

Åren 1957-1959 byggde HSB drygt 800 lägenheter kring Stamgatan. Det var ett experiment i bostadsbyggande som fört det industriella byggandet i Sverige avsevärt framåt. Nya grepp prövades i såväl stadsplanen som i de rymliga lägenheternas planlösningar. Husen placerades runt Stamparken, områdets hjärta,  där barnen kan leka och vuxna träffas ostört från biltrafiken.

Östbergahöjden och Östbergabackarna uppfördes 1966-1969 av Svenska Bostäder. Totalt omfattade bebyggelsen 49 lamellhus med totalt 1200 lägenheter. Så mycket som möjligt av berghällar och naturmark sparades mellan huset och de höga tallarna är än idag ett viktigt inslag i bostadsmiljön. 21 olika konstnärer anlitades för att skapa de dekorativa emaljmålningar som pryder husens entréer. Bostäderna har en vacker utsikt över Stockholm söderifrån.

Fram till 2000-talet var området oförändrat, men under senare år har viss förtätning skett. Samtidigt har stadsdelens alla gator fått nya namn med lokal anknytning eller kategori ”halländska ortsnamn”.

På Östbergahöjden har ombildning av hyresrätter till bostadsrätter skett i stor omfattning under 2000-talet. I området har andelen lägenheter i bostadsrättsföreningar ökat från 41 procent i början av 1990-talet, till 93 procent idag. Fortfarande finns dock en stor andel hyresgäster i de 20 bostadsrättsföreningar som finns i området. Svenska bostäder äger 177 lägenheter samt centrumfastigheten på Östbergahöjden. Det finns inga privata fastighetsägare, utöver bostadsrättsföreningarna.

Hela texten har knyckts från Stockholms stad.