Bostadsrättsföreningen Spinnsidan 3

Nyinflyttad

Välkomstinfo till nyinflyttade – och till mäklare

Spinnsidan 3 består av fyra hus med totalt 97 lägenheter varav 8 lägenheter upplåts som hyresrätter (maj 2023). De fyra husen har adresserna Eldsbergagränd 30, Eldsbergagränd 10, Morupsgränd 11 och Morupsgränd 27. Föreningen har även en lokal på Eldsbergagränd 20.

Styrelsen 2023/2024

  • Ordförande Jessica Lundberg, Eldsbergagränd 6
  • Kassör Eduarda Cardoso, Eldsbergagränd 10
  • Ledamot Sophie Nyström, Morupsgränd 11
  • Ledamot Mehmet Soyal, Eldsbergagränd 30
  • Ledamot Jonna Tetzlaff, Morupsgränd 25
  • Suppleant Sanja Gochevska, Morupsgränd 15
  • Suppleant Nevena Avramovic, Morupsgränd 23
  • Suppleant Tea Stankovski, Eldsbergagränd 26

Kontakt med styrelsen

Hemsida: http://spinnsidan3.se/
E-post: styrelsen@spinnsidan3.se
Telefon: Ring 070-659 01 52

 

Telefontid måndag till fredag kl. 18:00 - 19:00.

Övrig tid lämna ett meddelande. Var noga med att tala om ditt ärende och dina kontaktuppgifter.

 

Du kan också lämna ett meddelande i vår röda brevlåda i porten på Morupsgränd 11.

 

Postadress: Bostadsrättsföreningen Spinnsidan 3

c/o Föreningsbrevlådan
Morupsgränd 11,
125 73 Älvsjö

 

Fastighetsförvaltare

Växthuset Utveckling AB tar hand om vår fastighet. Felanmälan för icke akuta ärenden görs till Styrelsen som sedan tar kontakt med Växthuset.

Vid akuta fel samt jour, kontakta Växthuset direkt på telefonnummer 08-657 77 20. Observera att en jourutryckning kostar ett antal tusenlappar och att du måste betala detta själv om problemet som skall åtgärdas inte är bostadsrättsföreningens ansvar.

 

Ekonomisk förvaltare

Föreningens bokföring, avgifter och hyror sköts av Bokföring Norrort AB.
Kontakt till Leif Gislefoss, ansvarig är:

BRF Spinnsidan 3
c/o Leif Gislefoss
Kubbegatan 51
12867 Sköndal

brf@bokforingnorrort.se 

076-91 90 001 

 

Kabel-TV/internetleverantör

Det finns anslutning till Com Hem i fastigheten men det står varje medlem fritt att välja vilken telefonoperatör man vill ha till sin bostad. Fiber är även indraget i fastigheten och föreningen tecknade en gruppanslutning med Bahnhof 2023-02-01, avgift som tillkommer på månadsavgiften för bostaden är för närvarande på 206 kr. Hastigheten är 500/500.

 

El

Föreningens elleverantör är Fortum, men det står varje medlem fritt att välja elleverantör.

 

Försäkringsbolag

Föreningens (bostadsrätts)försäkringsbolag är Söderberg & Partners. Observera att bostadsrättstillägg inte ingår i föreningens fastighetsförsäkring och att det är upp till varje medlem att ombesörja detta själv.

 

Parkeringsplatser

Föreningen har ett antal parkeringsplatser. Kostnad för p-plats med el är 450 kr/månad och utan el 300 kr/månad. Föreningen erbjuder även laddningsplatser för 950 kr/månad. P-platserna är mycket efterfrågade och just nu är det upp till två års kö för att få en. Att få en plats med el kan gå något fortare än att få en utan. Du ställer dig på kö till en p-plats genom att genom att fylla i ansökningsformuläret, som finns på föreningens webbsida: http://spinnsidan3.se/

 

Extra förrådsutrymme

Förutom det förråd som finns till varje lägenhet, finns det även inom vår fastighet ett antal förrådsrum i källaren, som man kan hyra. Kostnaden varierar beroende på storlek av rum. Behöver du ett extra förråd, kontakta styrelsen på tfn 070-659 01 52 eller via e-post styrelsen@spinnsidan3.se.

 

Paraboler, blomlådor

Om man vill sätta upp parabol och blomlådor skall de fästas på insidan av balkongen eller loftgången. Kontakta styrelsen för monteringsanvisningar innan du sätter upp en parabol.

 

Föreningens stadgar och trivselregler

Föreningens stadgar och trivselregler finns att läsa här på hemsidan.

 

Sopor, återvinning, grovsopor

Vi har ett återvinningsrum på adress Knäredsgränd 2B för återvinningssortering och mindre blandat avfall. Större grovsopor, byggavfall och miljöfarligt avfall, måste man själv se till att frakta till återvinningscentralen i Östberga, Bussens Väg 2, 122 43 Enskede. För miljöns skull är det viktigt att sortera sin återvinning rätt. Även av ekonomiska skäl är det viktigt att alla sorterar rätt. Felaktigt kastade objekt beläggs med en avgift för att täcka föreningens extra kostnader då detta sker. Denna avgift är en generell summa om SEK 4 000. Regler för vad som får slängas och hur finns längre fram i denna information.

Kortfattat gäller att större grovsopor, miljöavfall samt byggavfall inte får lämnas i miljöstugan. Ingenting får heller lämnas utanför kärlen eller ställas på golvet, om det är fullt får du vänta med att slänga tills tömning skett. Minderåriga får inte själva använda återvinningsrummet.

Under januari månad 2021 påbörjade föreningen användningen av molock för matavfall istället för i återvinningsrummet. Molucken finns på gaveln av Morupsgränd 11. Så INGET matavfall i återvinningsrummet. Har Ni frågor rörande sopor och återvinning kan Ni kontakta styrelsen på tfn 070-659 01 52 eller via e-post styrelsen@spinnsidan3.se

 

Hushållssopor

Hushållssopor som inte går att återvinna slängs välförpackade i någon av de 2 sopstationer som finns inom våra fastigheter. För att göra det lite enklare kan du ställa fyra frågor för att veta om det du vill bli av med hör hemma i soppåsen eller inte. Ett ja-svar innebär att du inte lägger det i soppåsen.

  • Är avfallet farligt eller giftigt för människa och miljö?
  • Har avfallet sladd eller batteri?
  • Är avfallet för stort för soppåsen eller brinner det inte så bra?
  • Är avfallet en förpackning eller en tidning?

Miljöstugan/återvinningsrummet

Generella regler:

  • Alla förpackningar ska vara tömda och rengjorda/diskade. Det får inte finnas matrester på förpackningarna.
  • Förpackningar med olika material ska separeras. Går det inte att skilja de olika materialen åt sorteras förpackningarna efter det dominerande materialet.
  • Platta till och vik ihop förpackningarna om det går. Lägg mindre förpackningar i större.
  • Ta av kapsyler, lock och korkar och lägg dem i rätt kärl beroende på material.I miljöstugan finns olika kärl för sortering av

Tidningar: Dags- och veckopress, kataloger, reklamtryck samt allt ”rent” papper utan plast eller limning.

Obs! Kasta inte kuvert bland tidningarna! Dessa slängs med hushållssoporna, eftersom de innehållet plast (fönsterkuvert) och lim!

Papperskassar skall kastas i kärlet för pappförpackningar!

Pappförpackningar: Matförpackningar, kartonger, wellpapp och papperskassar. Tänk på att skölja ur och platta till matförpackningarna. Kasta inte förpackningar som innehåller matrester!

Metall: Konservburkar, aluminiumformar, burkar, tuber, metallock etc. Bara förpackningar, inte annat metallskrot.

Plast: Alla förpackningar av såväl hård som mjuk plast såsom flaskor, dunkar och plastpåsar.

Elektronik: Saker som har/haft sladd eller batteri ex radio, brödrost, hårtork etc. Obs! Endast mindre el-artiklar får lämnas! Större el-artiklar måste man själv frakta till återvinningscentralen.

Ofärgat glas: Förpackningar av ofärgat glas, ex syltburkar, vin- och spritflaskor, hudvårdsburkar, läskflaskor utan pant etc.

Färgat glas: Förpackningar av färgat glas, t.ex. syltburkar, vin- och spritflaskor, hudvårdsburkar, läskflaskor utan pant etc.

Obs! I kärlen för glas ska du inte lägga: Porslin, keramik, kristall, spegel- fönsterglas. Det förstör den nya glasmassan. Sortera dylikt väl inslaget i grovsoporna!

Matavfall: Slängs i avsett kärl och endast i den bruna papperspåsen. Matavfallet får ej ligga i plastpåse.

Grovsopor: Kläder, mindre möbler som ryms i containern, gamla böcker etc.

Mediciner, kvicksilvertermometrar: Lämnas kostnadsfritt till Apoteket!

Större grovsopor, Byggavfall: Toastolar, sten och betongrester, köksskåp, vitvaror, lastpallar, gamla soffor, stolar och bord etc. Lämnas kostnadsfritt till återvinningscentralen i Östberga, Bussens Väg 2, 122 43 Enskede!

Miljöfarligt avfall: Oljor, nagellack, kemikalier, färg, bilbatterier, gamla lysrör etc. Lämnas kostnadsfritt till återvinningscentralen i Östberga, Bussens Väg 2, 122 43 Enskede!

 

Ägande, underhåll, ombyggnationer, försäkringar och inflytande

Om du undrar något om medlemmens respektive föreningens ansvar, stadgar eller liknande, kontakta någon i styrelsen.

 

Ägarskap

Vi säger i dagligt tal att vi äger vår bostad. Det stämmer inte när det gäller en bostadsrättslägenhet. Man kan inte äga själva lägenheten fysiskt. I stället är det bostadsrättsföreningen som äger fastigheten där bostadsrättslägenheten finns.

Som bostadsrättsinnehavare och medlem i föreningen har du rätten att bo i lägenheten. Det är denna rätt som kallas bostadsrätt. Man säger att bostadsrätten är en nyttjanderätt. Men man äger också en ekonomisk andel i bostadsrättsföreningen.

 

Underhåll

I vår förening svarar man som medlem för det inre underhållet. Till skillnad från vad som gäller i villa behöver man inte sköta underhållet utanför själva lägenheten. Undantaget är den mark som kan ingå i bostadsrätten, d v s de uteplatserna som finns i anslutning till lägenheterna på nedre botten.

Stadgarna styr också underhåll av fönster. Medlemmen svarar för insidans underhåll och glasrutorna. Föreningen svarar för karmar som finns på utsidan.

 

Förändra och bygga om

Det finns inget som hindrar att man gör förändringar i bostadsrätten, men alla betydande förändringar måste godkännas av styrelsen och nödvändiga bygglov ska inhämtas och bygganmälan göras i förekommande fall.

En betydande förändring är till exempel flytt av vatten och avlopp, ingrepp i bärande konstruktioner, förändringar som innebär att fasaden ändras, förändringar som kräver bygglov/bygganmälan. Även olika förändringar som kan påverka husens ventilation räknas som betydande förändring. OBS! Endast kolfilterfläkt är tillåten. Med andra ord, kontakta styrelsen innan du river några väggar.

 

Försäkringar

Föreningen har en fastighetsförsäkring som täcker skador på fastigheten. Det är medlemmens/hyresgästens eget ansvar att teckna en hemförsäkring samt bostadsrättstillägg.

 

Medlemsinflytande

En av fördelarna med bostadsrätt är att man har inflytande över sitt boende. Inga utomstående krafter kan bestämma i föreningen, utan medlemmarna är suveräna.

Medlemmarna är föreningens högsta organ men det innebär inte att alla kan vara med och bestämma allting. Medlemmarna väljer de som ska förvalta föreningen under året och det är styrelsen. Styrelsen har stor bestämmanderätt och kan avgöra de flesta frågor utan att fråga medlemmarna. Om medlemmarna tycker att styrelsen agerar fel, är stämman det forum då denna fråga ska tas upp.

 

Vi önskar Er än en gång välkommen till vår förening och hoppas Ni kommer att trivas!

 

Med vänliga hälsningar,

Styrelsen för BRF Spinnsidan 3