Bostadsrättsföreningen Spinnsidan 3

Störande ljud

Här hos oss på Spinnsidan 3 har vi reglerna att det ska vara lugnt i fastigheterna mellan 22:00 - 08:00 på vardagar och 22:00 - 10:00 på helger. När det kommer till störande ljud är vi alla olika känsliga för olika ljudstörningar.

Vill man framföra ett klagomål uppmanar styrelsen den medlemmen som upplever sig störd att göra en lista med datum, tidpunkt, beskrivning av ljudet och varifrån det verkar komma ifrån vid varje tillfälle det sker.

Ex: Kl 23:40 5/8 2020. Bankande i vägg, troligtvis fotboll som kastas eller sparkas mot vägg. Hör inte vad de säger på nyheterna på min vanliga tv volym. Låter som att det kommer från lägenheten under min.

Inkommer det en sådan lista har styrelsen ett underlag att agera utifrån. Dock rekommenderar vi i styrelsen att medlemmen själv först kontaktar den störande parten och på ett respektfullt och vänligt sätt informera om att man blir störd. Ofta kan många situationer lösas genom ett trevligt samtal.

Men vad är då störande ljud?

Lagarna som finns är allmänt hållna och menar att visst ljud som skäligen bör tålas får förekomma.

Det går att bedöma huruvida ljudnivåerna inomhus är acceptabla ljudnivåer. I skriften ’Folkhälsomyndighetens allmänna råd och riktlinjer för buller inomhus’ går det att läsa sig till vilka decibelvärden som är godtagbara.

Visa hänsyn

I vår förening ska du som bostadsrättshavare visa hänsyn till dina grannar genom att inte vara alltför högljudd eller liknande. Samma gäller även familjemedlemmar, gäster eller inneboende som du som bostadsrättshavare ansvarar för att de följer reglerna..

Vissa störningar är ofrånkomliga i flerfamiljshus. Att fester, musikspelande och ljud från lekande barn och djur förekommer i viss utsträckning får grannar tåla. När man tittar på vad som kan anses som störande görs bedömningen utifrån störningarnas omfattning, när pådygnet de inträffar och hur hög ljudnivåde uppgår till.

Vissa ljud måste tålas

Den som jobbar natt kan inte kräva att det ska vara helt tyst på dagarna så att denne kan sova utan får finna sig i att det förekommer ljud från exempelvis lekande barn eller tv apparater. Även oljud från renoveringar måste tålas i rimlig omfattning och ljud från tvättstugor.

Ljud på dag tid får förstås förekomma i större omfattning än ljud under sena kvällar och nätter. Lekande och gråtande barn kan ju vara störande men är i normalfallet inte en störning i bostadsrättslig mening. Bedömningen görs objektivt och hänsyn tas därför inte till om en person av någon anledning är känsligare än folk i allmänhet.

Vid ljudstörningar tittar man också på vad det är för typ av lägenhet: ett gammalt hus är mer lyhört och då får man ha större acceptans för ljudstörningar än i ett nybyggt hus.

Kontakta oss i styrelsen om du blir störd

Det är styrelsen som har det övergripande ansvaret för boendemiljön och är skyldig att se till att medlemmarna inte utsätts för störningar som inte ska behöva tålas.

Om du som bostadsrättshavare blir störd och ett samtal inte har fungerat, ska du kontakta styrelsen och presentera en störningslista med störtillfällen. Styrelsen utreder om det är fråga om störningar i bostadsrättslig mening, och hur man kan gåvidare i frågan.

Först kommer styrelsen att med dialog få parterna att komma överens. Annars krävs en formell rättelseanmodan. Om ingen rättelse sker kan det, i sista hand, bli aktuellt med uppsägning. Det ska dock mycket till innan det går sålångt.

Vill man läsa in sig mer påvad lagar och riktlinjer säger rekommenderar vi att läsa:

* 9 kap Miljöbalken

* https://www.riksbyggen.se/inspiration/juridiska-fragor/hur-mycket-ar-det-okej-att-lata/

* https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/66c03ed04e244b92a9165705ef3ac3c2/fohmfs-2014-13.pdf

Med vänlig hälsning

Styrelsen