Du och din lägenhet
- Du ska vara aktsam om och vårda din lägenhet, liksom föreningens egendom i övrigt.
- Använd inte lägenhet eller gemensamma utrymmen för annat än avsett ändamål eller på sätt som kan vara störande för kringboende.
- Du blir ersättningsskyldig om Du lämnar lägenheten med skador vid en försäljning. Du är skyldig att omedelbart åtgärda skador som hör till din lägenhet t.ex. tilltäppta avlopp, läckande kranar, trasiga fönster mm. Du bör också anmäla skador på föreningens egendom, som gårdsbelysning, entrédörrar, läckor m.m. till styrelsen. Adresser finns i porten!
- Vatten är numera en dyr vara som det dessutom börjar bli ont om. Varmvatten är t.o.m. mycket dyrt med hänvisning till nu gällande fjärrvärmetaxa. Spar Du på vatten så spar Du till Dig själv. Låt inte varmvattnet rinna i onödan.
- Lägenheten är en bostad, och får inte användas till närings- eller annan verksamhet, om du inte sökt och fått styrelsens skriftliga medgivande till detta. Utomstående personer får inte bo i Din lägenhet om det kan bli till skada för föreningen eller någon boende.
- Du får inte hyra ut Din lägenhet i andra hand om Du inte sökt och fått styrelsens skriftliga medgivande till detta. Andrahandsuthyrning beviljas som längst för en period av 2 år för skäl som studier eller arbete på annan ort.
Den yttre miljön och säkerhet
- Lämna inte entrédörren öppen någonsin. Energiförlust och objudna gäster! Lämna aldrig dörr till källare eller gemensamma utrymmen öppna eller olåsta.
- Ställ inte cyklar, barnvagnar eller andra transportmedel i portar och källargångar och belamra inte heller allmänna utrymmen med personliga tillhörigheter.
- Det är förbjudet att röka i trappan, hissen, i källaren eller i andra gemensamma utrymmen. Kasta inte fimpar på gård och gata, eller från balkonger eller loftgångar.
- Respektera parkeringsbestämmelsen på gårdsplaner (enbart i- och urlastning.) Du ansvarar även för att dina gäster följer de parkeringsbestämmelser som finns på området.
- Skaka inte mattor, dukar, sängkläder eller dylikt från fönster, balkong eller loftgång.
- Alla lägenheter skall ha fungerande brandvarnare enligt lag. För hyresgäster ingår det att få brandvarnare installerat, är du medlem ansvarar du själv för detta (och för att den fungerar).
- Det är inte tillåtet att rasta husdjur på föreningens mark utan att göra rent efter sitt djur. Det är inte heller tillåtet att ha hundar lösa i området utan de ska vara kopplade. Undvik att rasta dem på gemensamma gräsmattor. Du får inte mata fåglar i området. (Miljö- och Hälsoskyddslagen).
- Den yttre miljön är en värdefull del för trivseln i boendet. Det är därför viktigt att vi alla hjälps åt att hålla vår utemiljö så snygg och välvårdad som möjligt. Nedtrampade rabatter och planteringar med avbrutna växter eller grenar är fult och på längre sikt även kostsamt. Det bör därför ligga i allas intresse att träd och buskar inte skadas genom yttre påverkan.
Trivsel och aktiviteter
- Hög ljudnivå, t ex tv, musik eller sång får inte förekomma mellan kl 22.00 och 08.00 på vardagar och 22.00 – 10.00 på helger. Väggarna är hårda och borrningsljud fortplantas i hela huset, gör detta mellan 08.00 och 20.00 på vardagar och 10.00 och 20.00 på helger. Undvik att bada och duscha mellan 23.00. och 06.00. Vattentappningen förorsakar brus i rören, som kan vara irriterande.
- Informera gärna dina grannar om att du tänker ha fest. En bra balans mellan hänsyn och tolerans är önskvärd.
- Om du känner dig störd av din granne, så tala i första hand (vänligt) med grannen om det. Förmodligen har grannen inte förstått att du har blivit störd. Skulle detta inte hjälpa kan du kontakta styrelsen.
- Starta inte tvättmaskiner före klockan 8:00 på morgonen och se till att den kört färdigt före 22:00 (vilket innebär att vi inte startar den efter 20:00).
- Delta i föreningens höst- och våraktiviteter på gårdarna!
- Balkongen utgör ett stort trivselvärde i bostaden. Använd den därför på rätt sätt och absolut inte som rengöringsplats för mattor, sängkläder m.m. Vädring på balkongen är tillåten men bör då ske så lågt och så långt in som möjligt. Samma regler gäller för torkning av tvätt. Det är inte tillåtet att hänga ut mattor och liknande över balkongräcket. Blommor på balkongen är trivsamt och vackert men tänk på att blomsterlådorna skall hängas på räckets insida. Därmed elimineras riskerna om lådan skulle falla ned. Tänk på att vattna med måtta så att inte överskottsvattnet rinner ner till grannen under. Grilla inte på balkongerna. Det finns grillmöjligheter på gårdarna.
Gemensamma utrymmen och hygien
- Det är förbjudet att sätta för ventilationskanalerna. Detta orsakar obalans i ventilationssystemet och problem med ventilationen i andra lägenheter i samma trapphus.
- Hushållsavfall paketeras väl i vattenfast material och slängs i de för ändamålet avsedda behållarna utanför husen. Ställ aldrig soporna utanför eller bredvid behållarna, skadedjur som råttor och skator biter snabbt hål på påsar och sprider innehållet över området. Av samma skäl, släng inte matrester eller hushållsavfall i de papperskorgar som finns på området.
- Papper, glas, metall och plast skall slängas i därför avsedda kärl i återvinningsrummet. För alla övriga grovsopor såsom TV-apparater, hemelektronik, kylskåp, möbler och byggavfall ansvarar den enskilde för bortforsling. Styrelsen rekommenderar varmt återvinningsstationen på Sockenvägen mitt emot McDonalds Årsta.
- Gamla tiders ohyra förekommer numera väldigt sällan. Däremot händer det att man kan få in mjölbaggar, silverfiskar och liknande småkryp. I de fall sådant händer bör Anticimex och styrelsen kontaktas.
Slutligen, var uppmärksam på skadegörelse och klotter. Genom att förebygga skadegörelse slipper vi onödiga kostnader som vi annars gemensamt måste betala. Upptäcker du skadegörelse eller klotter anmäl detta omgående till någon i styrelsen.
Filer